DOSTAVA SVEŽEGA SADJA, ZELENJAVE IN DOMAČIH IZDELKOV NA VAŠ DOM ALI DELOVNO MESTO TER V PISARNE.  Preberi več

 
 
 

Košarica

 

Št. produktov: (0)

0,00 €

Košarica je prazna.

 
 

ŠPARGLJI, 500 g

domače
ŠPARGLJI, 500 g
 
kmetija Krošelj

Pridelovalec: kmetija Krošelj

Šparglji (ali beluši) so eno prvih pomladanski daril narave na krožniku. Pri nas so priljubljeni zaradi njihovih učinkov na izločanje vode in ugodnega vpliva na prebavo z vlakninami. Ste vedeli, da je uporabna tudi sama korenina šparglja? Kuhana v vinu je namreč odlično sredstvo proti zobobolu.

Uživamo jih sveže ali kot dodatek različnim jedem. So bogat vir folne kisline, vitaminov B, C in E ter sredstva, ki pospešuje izločanje urina in je blago odvajalo. Preprečujejo razvoj raka in so bogat vir antioksidantov. Izredno so bogati s kalijem, fosforjem, železom, bakrom, cinkom in jodom. Vendar pa se tudi tu ne konča njihova zdravilna moč, saj so tudi bogat vir flavonoidov, kar pomeni, da pripomorejo k znižanju krvnega tlaka in holesterola.

Več »

Sorta: zeleni

 

Cena: 4,99 €/500 g

Stanje zaloge: na voljo

 
 
 

Glavna sestavina oziroma učinkovina v špargljih, ki jim daje vse omenjene zdravilne lastnosti je aspargin, ki se nahaja samo v rastlinskih kalčkih. Več aspargina vsebujejo beli šparglji.

Vsak zdrav človek lahko dnevno zaužije ogromno količino špargljev brez strahu, da bi zaužito kakorkoli slabo vplivalo na njegovo zdravje. Omejeno uživanje te rastline pa je priporočljivo samo za osebe s povečano sečno kislino ter ljudi, ki so nagnjeni k nastajanju ledvičnih kamnov. Zaužite večje količine špargljev povzročajo napad gihta. Giht, bolj poznan pod imenom putika, je bolezen, za katero je značilno boleče vnetje sklepov, kot posledica motnje v presnovi beljakovin. Šparglji so med drugim bogat vir rutina, ki krepi stene krvnih žil in kapilar. Poleg tega pa vsebujejo tudi glutation, sestavino, ki je pomembna v boju organizma proti raku.

Poznamo več vrst špargljev. Zeleni šparglji zrastejo iz velega poganjka, ko ta pokuka na svetlobo in pod vplivom sončne svetlobe v njem nastane klorofil. Vsebuje nekaj grenčin, zato je za prave sladokusce še poseben izziv. Intenziven okus spominja na orehe.

Bele šparglje so začeli vzgajati v poznem 18. stoletju in so dolgo veljali za poslastico predvsem v Evropi. Pri tem so na naraven način pridelani beli šparglji znatno dražji od komercialno gojenih v nasipih peska, zemlje ali v črnih rastlinjakih. Bela stebla, ki so pod zemljo oz. imajo pomanjkanje svetlobe, ne doživijo fotosinteze in tako ostajajo bela. Njihov okus je milejši od zelenih.

Vijolični šparglji so novost v svetu belušev. Navzven so močne burgundske barve, imajo pa smetanasto meso. Vijolična stebla so večja in manj vlaknasta kot pri zelenih beluših. Vijolični vsebujejo tudi več sladkorja, zato jih lahko uživamo surove.

Divji špraglji so pravzaprav zeleni šparglji, ki jih naravi vračajo ptice in druge divje živali, ko raznašajo semena. Na prvi pogled so kot drobcena različica gojenega šarglja in so zelo iskani. Ljubitelji se vsako pomlad zagreto podajajo na nabiralske odprave na svoja znana mesta.

Šparglji izvirajo iz Male Azije, kjer so jih domačini gojili in jedli že pred 2000 leti, za poslastico pa so jih uživali tudi Grki in Rimljani. Že v preteklosti naj bi veljali za močan afrodiziak. Zanimivo je, da so jih uporabljali celo kot zdravilo proti zobobolu in kot zaščitni ukrep pri čebeljem piku. V drugih predelih stare celine so šparglji postali priljubljeni šele ob koncu 16. stoletja.

Pri shranjevanju šparglji zelo hitro otrdijo, zato jih je potrebno čim prej porabiti. Če ostanejo na sobni temperaturi, zelo hitro izgubijo kar 50 odstotkov vitamina C.

Pri hranjenju čez noč se priporoča zavijanje spodnjih koncev špargljev v vlažno papirnato brisačo, pokritje s folijo in hramba v hladilniku. Lahko se jih postavi pokonci v kozarec z višino vode cca 2 cm, prestavi v hladilnik, pokrije s plastično vrečko in hrani največ tri dni.

Šparglje se lahko tudi zamrzne. Zmrznjeni so boljši kot tisti iz slanice, saj ohranijo več biološko aktivnih snovi. Pred zamrzovanjem se jih blanšira 3–4 minute in nato takoj dobro ohladi v mrzli vodi. Potem se šparglje odcedi in osuši na papirnati brisači, zloži na pladenj in zamrzne. Zmrznjene se razdeli v vrečke in shrani do 9 mesecev pri –18 °C.

Povpraševanje

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Polja označena z * so obvezna!

    1. Boštjan Lakner s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 

Sorodni produkti

 

Priporočamo vam tudi

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.