DOSTAVA SVEŽEGA SADJA, ZELENJAVE IN DOMAČIH IZDELKOV NA VAŠ DOM ALI DELOVNO MESTO TER V PISARNE.  Preberi več

 
 
 

Košarica

 

Št. produktov: (0)

0,00 €

Košarica je prazna.

 
 

SLADKI KROMPIR, 1 kg

SLADKI KROMPIR, 1 kg
 

Sladki krompir imenujemo tudi Batata. Vsebuje veliko mineralov, vitaminov in drugih koristnih sestavin. To škrobnato živilo je zelo bogato s prehranskimi vlakninami. Vsebuje veliko močnih antioksidantov iz skupine karotenoidov. V sladkem krompirju najdemo veliko vitamina A in kalija, vsebuje pa tudi kar nekaj kalcija. Poleg tega je v njem še veliko fitokemikalij, na primer kvercetin, ki ima močno protivnetno delovanje.

Več »

Sorta: batata, sladki krompir

 

Cena: 2,30 €/kg

Stanje zaloge: na voljo

 
 
 

Sladki krompir, kot bi morda kdo mislil, ne pripada isti botanični skupini kot navadni krompir. Gre za priljubljeno škrobnato zelenjavo s številnimi zdravju koristnimi lastnostmi. 

Njegova uporaba sega daleč nazaj v zgodovino. Uživajo že več kot 4500 let. Domovina sladkega krompirja sta Južna in Srednja Amerika, v Evropo pa ga je prinesel nihče drug kot Krištof Kolumb.

Priporočamo nakup slovenskega krompirja, saj ima lokalna pridelava vrsto prednosti. Krompir je dobavljen svež in dolge prevozne poti ne vplivajo na njegovo svežino. Krompir prav tako raste v plodni zemlji in ne potrebuje dodatkov za izboljšanje okusa. Gledano v svetovnem merilu, so slovenske kmetije majhne in krompir pridelujejo tudi zase. To pomeni, da krompir uživajo tudi sami in zato s pridelkom ravnajo skrbno. Ko izberemo domače pridelke, kakovosti in okusa, hkrati pa podpiramo tudi slovenske pridelovalce in tako sklenemo krog.

Krompir za prehrano se za skladiščenje najprej prebrati, osušiti na zraku in pustiti odležati v temnem prostoru. Nato se izloči vse gomolje z znaki gnilobe, okužbe s škodljivci in fizičnimi poškodbami in šele nato se ga skladišči za ozimnico v primernem temnem prostoru. Sončna svetloba povzroči v krompirju kopičenje zelo nevarnega alkaloida – solanina, ki je strupen. Takšen krompir postane pod kožico zelen, kar je posledica hkratnega pojava klorofila.

Krompir ne hranimo v hladilniku, ker postane na premočnem mrazu sladkast, saj se pri temperaturi pod 5 °C škrob spreminja v sladkor (izjema je mladi krompir, ki ga nekaj dni lahko hranimo v hladilniku). Če je krompir postal sladek, ga lahko postavimo na toplo, da se del sladkorja spremeni nazaj v škrob. Shranimo ga v zaprti košari ali kartonski škatli z izrezanimi luknjami, z dostopom zraka.

Krompir izgublja vitamine, če je shranjen predolgo, ob neprimernem shranjevanju pa celo zgnije ali začne kaliti. Kaljenje lahko upočasnimo, če ob krompirju hranimo jabolka.

Povpraševanje

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Polja označena z * so obvezna!

    1. Boštjan Lakner s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 

Priporočamo vam tudi

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.