DOSTAVA SVEŽEGA SADJA, ZELENJAVE IN DOMAČIH IZDELKOV NA VAŠ DOM ALI DELOVNO MESTO TER V PISARNE.  Preberi več

 
 
 

Košarica

 

Št. produktov: (0)

0,00 €

Košarica je prazna.

 
 

INGVER, 1 kos (Ingv1ks)

INGVER, 1 kos

Ingver je začimbna rastlina. Uporabljamo sveže korenine in sicer za sadne solate, kompote in kolače. Posušenega pa uporabljamo kot čaj, kot dodatek v pivu in kavi. Je pomembna rastlina v medicini. Jedem daje oster aromatičen in pekoč okus. Nepogrešljiv je v alternativni medicini. Je eden najmočnejših rastlinskih antioksidantov, pomaga pri zgagi, slabi prebavi in bruhanju ter preprečuje slabost med potovanjem. Spodbuja krvni obtok, pomaga pri vnetem grlu, zmanjšuje holesterol in ima antiseptične lastnosti.

Več »
 

Cena: 1,49 €/kos

Stanje zaloge: na voljo

 
 
 

Ingver je priporočljivo zdravilo za lajšanje napenjanja in trebušnih krčev ter za varovanje pred okužbami prebavil. Uživanje blaži želodčne težave, obnese se celo pri rani na želodcu. Kot antiseptik pomaga pri okužbah želodca in črevesja ter blagodejno vpliva celo pri zastrupitvah s hrano. Uporablja se za lajšanje menstrualnih bolečin in črevesnih kolik, ker blaži in sprošča krče.

Ingver je začimbna rastlina, ki raste v tropskem in subtropskih pasovih. Je avtohtona rastlina Indije in KItajske. Večletna rastlina zraste do 50 cm visoko. Oblikuje do 20 cm dolge korenike razgibanih oblik, ki se uporabljajo v kulinariki in zdravstvu. Pradomovina ingverja je jugovzhodna Azija. Ingver je med začimbami prvi, ki ga je človek spoznal kot užitnega in koristnega. Cenil ga je tudi že Konfucij, ki je želel vsako jed začiniti z ingverjem.

Ingver so na svojih dolgih plovbah poznali pomorščaki, ki so prav dobro vedeli, da so njegovi okusni poganjki neprecenljiv vir vitaminov in rudnin ter da rastlina deluje proti morski bolezni. Zaradi tega je bil ingver na dolgih plovbah obvezen spremljevalec mornarjev.

V srednjem veku je bil ingver takoj za poprom ena izmed najbolj iskanih začimb. Pripisovali mu, da deluje kot afrodiziak, zato sta bili njegova uporaba in priljubljenost še večji. Poznali so že tudi nekatere njegove zdravstvene učinke in seveda njegov edinstven okus pri pripravi jedi. Morda je zanimiv podatek, da so okoli leta 1550 samo s Karibov uvozili v Evropo dobrih milijon ton ingverja.

Moč – ostrina okusa ingverjevih korenik je odvisna od tega, koliko časa je bila korenika v zemlji, in ali se uporablja svežega ali posušenega. Suh ingver ima močnejši okus.

Nakup ingverja se priporoča glede na lastne potrebe. Korenika mora biti gladka, napeta in mesnata. Sveža korenika ima meso v notranjosti rumenkaste barve, sočno in hrustljavo, opazna pa so tudi vlakna. Po nakupu ga je najbolje zaviti v čisto vlažno krpo in shraniti v hladilniku. Da je ingver vedno pri roki, se ga ahko tudi zmrzne ali vloži v sirup.

Ingver se lahko tudi suši, s čimer se ostrina okusa krepi. Posušeni ingver se uporablja za čaje, iz njega se pripravlja izvlečke in tinkture, uporablja pa se tudi v farmacevtski industriji.

Povpraševanje

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Polja označena z * so obvezna!

    1. Boštjan Lakner s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 

Priporočamo vam tudi

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.