DOSTAVA SVEŽEGA SADJA, ZELENJAVE IN DOMAČIH IZDELKOV NA VAŠ DOM ALI DELOVNO MESTO TER V PISARNE. Preberi več
Eko AJDOVE TESTENINE ŠIROKI REZANCI, DiŠ, 250 g (EkAjdSRez250gDiS)

Pridelovalec: Dobrote izpod Špilka
Ajda zadiši že, ko testenine kuhaš. In nato sledi neverjeten občutek, ko med zobmi zaškrta ajdova moka, ki se prefinjeno dopolni z blago sirovo omako.
Edinstven okus naših testenin zagotavljajo sestavine, ki so ekološkega, lokalnega, slovenskega izvora. Različne vrste mok so sproti mlete iz ekološkega zrnja žit, ki je pridelano na slovenski zemlji, obdelano z minimalnimi posegi, požeto ob primerni zrelosti ter skladiščeno po načinu starodavnih kašč. Žito v vsej svoji rastni dobi in ob skladiščenju ni prepojeno s pesticidi, kar pomeni, da ohranja prvotni, značilni okus posamezne sorte žita, predvsem pa vso hranilno moč zrn žita.
Domača ekološka jajca proste reje pa še dodatno obogatijo okus testenin ter jim dvignejo energijsko vrednost.
Gladka in mehka struktura testenin sta posledica tako izbire kvalitetnih surovin kot tudi postopka izdelave in počasnega naravnega sušenja.
Dodano vrednost naših testenin tako predstavljajo sveže lokalne surovine, dodane začimbe, počasno naravno sušenje, predvsem pa sprotna izdelava, ki zagotavlja, da so sušene testenine karseda "sveže". Pri pretežno ročni izdelavi, pa se v testenine vnese tudi najina energija, ki testeninam doda še energetsko moč.
Odlična lastnost testenin je, da se ne razkuhajo, ne razpadejo in ne sprimejo.
Več »Ajda (Fagopyrum esculentum Moench) botanično ne sodi med žita, ampak med dresnovke (Polygonaceae). Kljub temu je notranjost njenega trirobega ploda podobna meljaku žit, enaka pa je tudi uporaba zrnja in moke.
Nova vedenja in znanja o blagodejnih učinkih uživanja ajde na človeško telo je pripomoglo do njene vse večje uporabe v kulinariki. Izkazalo se je namreč, da je ajda varna in funkcionalna hrana, ki zaradi vsebnosti beljakovin, amiloze, rutina in vlaknin prispeva k ohranjanju zdravja in zmanjša težave obolelih pri sladkorni bolezni, bolezni srca in ožilja ter zmanjša možnost za nastanek raka na debelem črevesju. Posebno pozornost tu pripisujejo antioksidantu rutinu (flavonoid), ki pomaga k pretočnosti kapilar in boljši prekrvavitvi. Ugoden vpliv na zdravje ima tudi škrob, ki je v obliki amiloze še posebej pri ajdi nekoliko počasneje razgradljiv, kar je ugodno za bolnike s sladkorno boleznijo. Vsebnost vlaknin v zrnju pa ajdi daje pečat varovalnega živila proti razvoju raka na debelem črevesju. Dobro uravnotežena aminokislinska sestava beljakovin, ki so počasneje prebavljive kot beljakovine žit ali mesa, prispeva k znižanju vsebnosti holesterola v krvi.
Pri izdelavi testenin uporabljamo enotno (temno) ajdovo moko, ki vsebuje več vitaminov, mineralnih snovi, beljakovin in antioksidantov v primerjavi s svetlo (presejano) ajdovo moko. Zrnje ajde se melje počasi, na stare mline na kamne. Pri hitrem mletju (z električnimi mlini) se delci razdrobijo drugače kot pri počasnem, predvsem pa se razvije toplota, zaradi katere izhlapijo, za dober okus po ajdi, najbolj pomembne aromatske snovi.
Ajdove jedi so posebej koristne, če jih jemo počasi, z občutkom, v prijetni družbi in s prijetnimi mislimi.
Priporočamo sprotni nakup bio testenin z ajdo, ker je ob tem časovni interval med mletjem moke in zaužitjem čimkrajši. Testenine hranimo na hladnem in v temnem prostoru.
Povpraševanje
Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Polja označena z * so obvezna!
Priporočamo vam tudi
-
Eko AJDOVI JUŠNI REZANCI, DiŠ, 250 g (EkAjdJRz250gDiS)
Cena: 3,99 €/250 g
Poreklo: Slovenija 2019
Dodaj v košarico -
Eko AJDOVE TESTENINE SVEDRČKI, DiŠ, 250 g (EkAjdSved250gDiS)
Cena: 3,99 €/250 g
Poreklo: Slovenija 2019
Dodaj v košarico -
bio AJDOVA RIČOLINA, Mlinarstvo Kolenko, 500 g (bioAjdRic500gKoL)
Cena: 4,99 €/500 g
Poreklo: Slovenija 2019
Dodaj v košarico -
bio AJDOVI ŠIROKI REZANCI, Mlinarstvo Kolenko, 500 g (bioAjdSirRez500gKoL)
Cena: 4,99 €/500 g
Poreklo: Slovenija 2019
Dodaj v košarico
Novice
-
5 RAZLOGOV, ZAKAJ SE ODLOČITI ZA EKOLOŠKO PRIDELANO SADJE IN ZELENJAVO
29.07.2019
Danes je ekološko pridelana prehrana vse bolj pomembna, zato smo pripravili seznam prednosti, ki vam bodo pomagale pri odločitvi.Več o ... Vsi zapisi