DOSTAVA SVEŽEGA SADJA, ZELENJAVE IN DOMAČIH IZDELKOV NA VAŠ DOM ALI DELOVNO MESTO TER V PISARNE.  Preberi več

 
 
 

Košarica

 

Št. produktov: (0)

0,00 €

Košarica je prazna.

 
 

OREHI, jedrca, 1 kg + rozine, 250 g - brezplačno (OrehJedr1kgRoz250g)

rozine 250g BREZPLAČNO!
OREHI, jedrca, 1 kg + rozine, 250 g - brezplačno

Orehi niso dobri le za v potico. So odličen in zdrav prigrizek. Zagotavljajo zdrave nenasičene maščobne kisline omega 3, vlaknine, veliko mineralov, predvsem mangana, kalija, kalcija, bakra, železa, cinka in selena. So bogat vir antioksidantov, polifenolov, vitaminov skupine B in beljakovin, zato so orehi hranljiv, zdrav, praktično popoln prigrizek.

Ni naključje, da so orehi mnogokrat pojmovani kot hrana za možgane, kar bi lahko sklepali tudi po obliki. Raziskave kažejo, da naj bi redno uživanje orehov krepilo spominske sposobnosti in upravljanje s pridobljenimi informacijami. Prav tako naj bi orehi zmanjševali tveganje za pojav Alzheimerjeve bolezni. Uživanje manjših količin orehov na redni bazi pomaga pri zniževanju maščob in holesterola v krvi, zavira nastanek srčno-žilnih obolenj in deluje protivnetno. Orehi tudi sproščajo in pomirjajo zaradi sorazmerno visoke vsebnosti aminokisline triptofana, ki v telesu sprošča hormon ugodja serotonin. Pomagajo pri presnovi ter krepijo srce in pljuča.

Rozine so bolj debele in izredno kvalitetne. V Sloveniji in na Hrvaškem žal ne gojimo grozdja, ki bi bil primeren za sušenje v rozine in smo zato poiskali najboljšo možno alternetivo.

Več »
 

Cena: 15,00 €/kg

Stanje zaloge: na voljo

 
 
 

Redno uživanje orehov znižuje tveganje za pojav raka na dojkah in prostati, pomaga pri boljšem spancu, zniževanju krvnega tlaka ter lepši koži.

Orehova jedrca so izredno okusna in niso žarka ter grenka, kar pomeni, da bo potica prijetnega polnega okusa in arome. Rozine so bolj debele in izredno kvalitetne. V Sloveniji in na Hrvaškem žal ne gojimo grozdja, ki bi bil primeren za sušenje v rozine, zato smo poiskali najboljšo možno alternativo.

Orehe uvrščamo v skupino oreščkov, kamor uvrščamo še mandlje, lešnike, kostanj itd. Pri njih pravzaprav uživamo semena, ki so bogata z maščobami, beljakovinami, vlakninami ter nekaterimi minerali in vitamini. Orehova jedrca lahko uživamo presna, pečena ali pražena v vrstah različnih jedi ter peciv.

Oreh, simbol močne volje in trdnosti, je že v preteklosti predstavljal pomembno drevo v slovenskih krajih. Njegovi plodovi.so bili postavljeni na mizo predvsem v prazničnih dneh v obliki orehove potice. Danes pa je priljubljena sestavina v marsikateri sladici in glavni jedi.
Orehova jedrca vsebujejo Omega-3 in Omega-6 nenasičene maščobne kisline, ki so pomembne za zdravo funkcioniranje našega telesa. Orehi vsebujejo tudi vlaknine, minerale, vitamine, antioksidante in serotonin (hormon sreče).
Strokovnjaki priporočajo uživanje ene pesti orehovih jedrc na dan. Redno uživanje orehov zmanjša možnost za nastanek srčnožilnih bolezni, raka na prostati in pljučih. Preprečujejo tudi nastanek astme in kroničnega bronhitisa.
Oreh poveča prožnost žilnih sten, preprečuje nalaganje holesterola, zavira razvoj diabetesa tipa 2 in pomagajo uravnavati primerno telesno težo.
Olje iz orehov nahrani, okrepi in celi kožo. Deluje kot zaščita pred UV žarki in upočasnjuje staranje kože. Priporočljiv je tudi za nego suhih las in lasišča, saj jih okrepi in naredi mehke.

Nasadi orehov so bili omenjeni že v mezopotamskih zapisih. Izviral naj bi iz Perzije. Rimljani so drevo posvetili bogu svetlobe Jupitru. Že v preteklosti je bil oreh čaščen kot dragocen plod, ki so ga uporabljali tako za prehrano kot lepotne namene.
Stari Slovani so verjeli, da oreh zagotavlja zaščito. Nekateri so verjeli, da oreh kot plod prinaša plodnost, varuje pred revmo in krepi srce, zato so ga nosili v žepih. Pod klobuk so si polagali tudi orehove liste, za katere so verjeli, da varujejo pred glavoboli. V medicini se ga je uporabljalo za pomiritev, zdravljenje želodčnih težav, odpravljanje parazitov, za obloge in celjenje ran, zdravljenje vnetja oči, jačanje mišic, zdravljenje sladkorne bolezni, slabokrvnosti in srčnih težav.

*zgornji zapisi so samo informativne narave in ne garantirajo rezultatov. Rezultati se razlikujejo glede na različne pogoje.

Orehe se shranjuje v hladnem in temnem prostoru, da ne postanejo žarki. Svetloba pospeši proces oksidacije maščobnih kislin, kar povzroči, da orehi postanejo žarki. Hramba orehov se priporoča v steklenem kozarcu ali vakuumski vrečki. Večje količine jedrc se lahko tudi zamrzne. Za pripravo potice se priporoča nakup celih (ne mletih) orehov, ki se jih nato doma zmelje v mlinčku.

Poleg priljubljene praznične sladice orehove potice, se orehe uporablja tudi za pripravo drugih sladic, piškotov in glavnih jedi. Orehe se uporablja tudi za pripravo orehovega žganja in orehovega olja, ki predstavljata učinkovito domače zdravilo.

Povpraševanje

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Polja označena z * so obvezna!

    1. Boštjan Lakner s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 

Sorodni produkti

 

Priporočamo vam tudi

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.