DOSTAVA SVEŽEGA SADJA, ZELENJAVE IN DOMAČIH IZDELKOV NA VAŠ DOM ALI DELOVNO MESTO TER V PISARNE.  Preberi več

 
 
 

Košarica

 

Št. produktov: (0)

0,00 €

Košarica je prazna.

 
 

ROŽIČEVA MOKA, 200 g

NOVO
ROŽIČEVA MOKA, 200 g
 

Naši sveže mleti plodovi rožiča so zelo sladki z okusom po karameli. Rožičeva moka je odlična za pripravo sladkih namazev, je uspešnica v Rožičevi potici, uporablja se tudi kot nadomesek čokolade.

Več »

Sorta: rožič

 

Cena: 0,99 €/200 g

Stanje zaloge: na voljo

 
 
 

Zimzeleno drevo rožičevec, latinsko Ceratonia siliqua, je doma v sredozemskih deželah. Njegovi plodovi, rožičevi stroki, so dolgi od 10 do 15 centimetrov in izredno sladkega okusa. Uporabljajo se lahko sveži ali posušeni. Posušeni, lahko tudi praženi, rožiči postanejo trdi, zato pogosto plodove zmeljemo, da dobimo rožičevo moko.

Rožič je bogat z železom in kalcijem, riboflavinom, niacinom, manganom, selenom, bakrom, kalijem, pektinom ter vitamini E, B2, B3, B6, C, E in K.
Stroki rožiča so sladki, do 1/2 celotne teže stroka predstavlja sladkor, ki pa za svojo presnovo ne potrebuje inzulina. Ker ne povzroča nihanja krvnega sladkorja ali njegovega hitrega povišanja, si ga lahko privoščijo tudi diabetiki. Rožičeva moka je primerna tudi za ljudi s srčno-žilnimi obolenji, saj ne vsebuje holesterola. Je brez kofeina, zato je dober nadomestek čokolade, ki pogosto vsebuje poživilo. Poleg tega so rožičevi izdelki pogosto veganski ali brez laktoze. Vlaknine v rožiču zavirajo sproščanje grelina, hormona, ki daje občutek lakote. Ta se včasih sprošča tudi po jedi. Uživanje rožiča zmanjšuje verjetnost prenajedanja in tako pripomore k hujšanju.

Zimzelenem drevesu rožičevc pravijo tudi drevo svetega Janeza, plodovom pa temu primerno kruh svetega Janeza. Legenda pravi, da je sveti Janez Krstnik med svojim bivanjem v puščavi užival izključno plodove rožičevca. Naše babice se spominjajo da so bili rožiči dodani v darila svetega Miklavža poleg pomaranč in suhega sadja. Naše babice so naravnost oboževale rožičevo kavo iz praženih semen.

 

Rožičevo moko shranjujemo v tesno zaprti embalaži, najbolje v stekleni saj je steklo eden boljših materialov, ki ohranja aromo in kakovost izdelka. Shranjujemo v temnem, suhem in hladnem prostoru.

 

Povpraševanje

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Polja označena z * so obvezna!

    1. Boštjan Lakner s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.

Musse iz avokada in rožičeve moke:
Priprava: V mikser dodajte 2 avokada in 6 jedilnih žlic rožičeve moke ter zmiksajte do gladke in kremne konsistence. Za boljši okus lahko dodate majhen ščepec soli. Musse bo sladkan z rožičevo moko, po želji pa lahko dodate še žličko medu. 

Domač rožičev čokolešnik:
V posodi zmešajte razmerje 1/4 rožičeve moke, 1/4 drobno mletih ovsenih kosmičev, 1/4 pirinih otrobov in 1/4 mletih lešnikov, dodate lahko tudi drobno nasesekljane datlje in ščepec cimeta. Mešanico shranite v tesno zaprti posodi, tako jo imate vedno pri roki ko si bodo otroci želeli sladkega vendar nadvse hranljivega toplega obroka.

Priprava: Segrejte mleko ali rastlinski mlečni nadomestek. Dodate mešanico in med mešanjem kuhajte še 2 minuti, toliko, da se kosmiči dobro napojijo in zmehčajo.

 

Sorodni produkti

 

Priporočamo vam tudi

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.