DOSTAVA SVEŽEGA SADJA, ZELENJAVE IN DOMAČIH IZDELKOV NA VAŠ DOM ALI DELOVNO MESTO TER V PISARNE.  Preberi več

 
 
 

Košarica

 

Št. produktov: (0)

0,00 €

Košarica je prazna.

 
 

KROMPIR RDEČ, žakelj 10 kg (KrRd10kg)

-41%
KROMPIR RDEČ, žakelj 10 kg
 
kmetija Zevnik

Pridelovalec: kmetija Zevnik

Krompir poleg mleka in žita spada med najbolj razširjeno živilo, saj ima visoko hranilno vrednost in ga lahko pripravimo na nešteto načinov. Pri izbiri sorte krompirja pa je pomembna struktura mesa in vsebnost vode. Sorte z manj vsebnosti vode so po kuhanju mehkejše in zato primernejše za piriranje, praženje in pečenje, medtem ko tiste z večjo vsebnostjo vode po kuhanju ohranijo trdoto in so za to odlična izbira za gratiniranje in solate. V Sloveniji poznamo ogromno sort krompirja, v grobem pa ga delimo na zgodnje in pozne sorte ter po barvi na bel, rumen in rdeč krompir.

Med največjimi predsodki o krompirju je tisti, da redi. Težava lahko tiči v njegovi pripravi, ko mu kalorije dodajamo z maščobo in cvrenjem ali v pretirani količini zaužitega živila. Najbolj hranljiv in zdrav je kuhan ali pečen v olupku. Pa še dlje ste siti, če ga uživate. Olupek je skoncentriran vir prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov. Če imate dostop do ekološko pridelanega krompirja, olupek le pojejte: krompir dobro operite pod mrzlo tekočo vodo, umazanijo odstranite s ščetko in skuhajte ali specite. Peremo in režemo ga tik pred pripravo, saj v stiku z zrakom spreminja barvo. Hranimo ga v suhem in temnem prostoru, zaradi vlage naj ne bo v plastični vrečki ali v hladilniku.

To hranljivo živilo vsebuje vitamine B6, K in C: v srednje velikem krompirju (150 g) je skoraj pol dnevnega priporočenega odmerka vitamina C. Krompir vsebuje visokokakovostni škrob, beljakovine in prehranske vlaknine, nujne za učinovito prebavo in zdravo črevesje. Krompir vsebuje celo zbirko mineralov: baker, cink, fosfor, kalij in kalcij. Železo sodeluje v proizvodnji belih in rdečih krvničk in tako preprečuje anemijo, vpliva na odpornost proti stresu pa tudi pravilno delovanje imunskega sistema. Z magnezijem vpliva na sproščanje, obenem pa je nujen še za zdravje arterij, krvi, mišic in živčnega sistema.

Nikoli si ne bi mislili, da krompir lahko sodeluje tudi v domači lekarni. Obkladek surovega krompirja blaži glavobol, nariban in surov krompir je uporaben pri ranah, vnetju mišic, tudi revmi in vnetju sklepov. Surov nariban krompir pri pljučnici ali bronhitisu obložimo okoli prsi, podobno pri bolečinah v spodnjem delu trebuha. Krompir, kuhan v kosih s korenjem ter pretlačen v pire in rahlo soljen, je hrana pri prebavnih motnjah. Potrebna pa je tudi previdnost: nikoli ne uživamo zelenega krompirja, saj vsebuje solanin, ki je strupen.

Več »

Sorta: bela rosa

 

Cena: 9,99 € 5,90 €/žakelj

Stanje zaloge: na voljo

 
 
 

Pri pripravi krompirjeve jedi je okus odvisen od primernosti sorte ter od kakovosti gomolja, načina pridelave, hranjenja in priprave. Splošno ločimo tri tipe gomoljev: moknati tip ima več škroba in se hitro razkuha. V vodi lahko celo povsem razpade, zato je primeren za pripravo pirejev, cmokov, testa, juh, enolončnic in za zgoščevanje jedi. Srednje trdi tip je primeren za krompir v oblicah in cvrenje (npr. pomfrit). Trdi ali voskasti tip se pozneje razkuha, zato je primeren za pripravo pečenega krompirja, prilog in vseh vrst solat. Na vrečkah, v katerih je pakiran krompir in ki jih vse pogosteje najdemo v trgovini, je pogosto zapisano, za kakšno uporabo je najprimernejši, če pa tega podatka ni, bo morda prav prišla razpredelnica kulinaričnih tipov krompirja za nekatere razširjene sorte.

Krompir je trajnica iz družine razhudnikovk, čigar gomolje večinoma uporabljamo za prehrano ljudi. Danes predstavlja četrto najpomembnejšo kulturno rastlino po količini pridelane hrane na svetu in bistven del nogih kulturnih kuhinj. Izhaja iz območja Andov v Južni Ameriki, čigar divji sorodniki uspevajo po vsej celini vse do Združenih držav Amerike na severu. Glede na genetske lastnosti predvidevajo, daje bil krompir udomačen pred 7.000 do 10.000 leti na jugu današnjega Peruja in skrajnem severozahodu Bolivije. V Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb in kasneje drugi raziskovalci, ki so odkrivali svet in osvajali ozemlja. Zanimivo je dejstvo, da se je prvotno uporabljal zgolj kot okrasna rastlina, dokler niso odkrili, da se v zemlji skriva užiten gomolj.

Priporočamo nakup slovenskega krompirja, saj ima lokalna pridelava vrsto prednosti. Krompir je dobavljen svež in dolge prevozne poti ne vplivajo na njegovo svežino. Krompir prav tako raste v plodni zemlji in ne potrebuje dodatkov za izboljšanje okusa. Gledano v svetovnem merilu, so slovenske kmetije majhne in krompir pridelujejo tudi zase. To pomeni, da krompir uživajo tudi sami in zato s pridelkom ravnajo skrbno. Ko izberemo domače pridelke, kakovosti in okusa, hkrati pa podpiramo tudi slovenske pridelovalce in tako sklenemo krog.

Krompir za prehrano se za skladiščenje najprej prebrati, osušiti na zraku in pustiti odležati v temnem prostoru. Nato se izloči vse gomolje z znaki gnilobe, okužbe s škodljivci in fizičnimi poškodbami in šele nato se ga skladišči za ozimnico v primernem temnem prostoru. Sončna svetloba povzroči v krompirju kopičenje zelo nevarnega alkaloida – solanina, ki je strupen. Takšen krompir postane pod kožico zelen, kar je posledica hkratnega pojava klorofila.

Krompir ne hranimo v hladilniku, ker postane na premočnem mrazu sladkast, saj se pri temperaturi pod 5 °C škrob spreminja v sladkor (izjema je mladi krompir, ki ga nekaj dni lahko hranimo v hladilniku). Če je krompir postal sladek, ga lahko postavimo na toplo, da se del sladkorja spremeni nazaj v škrob. Shranimo ga v zaprti košari ali kartonski škatli z izrezanimi luknjami, z dostopom zraka.

Krompir izgublja vitamine, če je shranjen predolgo, ob neprimernem shranjevanju pa celo zgnije ali začne kaliti. Kaljenje lahko upočasnimo, če ob krompirju hranimo jabolka.

Povpraševanje

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Polja označena z * so obvezna!

    1. Boštjan Lakner s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 

Sorodni produkti

 

Priporočamo vam tudi

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.