DOSTAVA SVEŽEGA SADJA, ZELENJAVE IN DOMAČIH IZDELKOV NA VAŠ DOM ALI DELOVNO MESTO TER V PISARNE.  Preberi več

 
 
 

RŽENA POLNOZRNATA MOKA, 1 kg (bioRzPZMok1kgKoL)

RŽENA POLNOZRNATA MOKA, 1 kg
 

Mlinarstvo Kolenko navdušuje že od leta 1938.
Leta 2006 so prvi v Sloveniji začeli z predelavo ekoloških žit.
Bio domača žita meljejo na stari leseni ekološki mlin z mletjem na kamen in valji.
Izdelki so iz 100% deleža žit in so zato popolnoma naravni, brez konzervansov, encimov in askorbinske kisline.

Vsi izdelki so na zalogi pri dobavitelju. Naročilo za mlevske izdelke oddajte do torka, dostava v petek.

Več »

Sorta:

Cena: 2,09 €/kg

Stanje zaloge: na voljo

 
 
 

Rženo moko pridobivami z mletjem rži. Ta spada med žita družine trav in velja za zahtevnejše gojenje od navadne pšenice. Rž uspeva v ostrejšem podnebju, uporabljajo jo za kruh zlasti v skandinaviji in Rusiji. Ima podobne lastnosti kot pšenica, vsebuje nekoliko manj beljakovin, rudnin pa nekoliko več.

Iz rži, ki jo meljejo v mlinu na kamen, dobijo odlično polnozrnato moko, ki se uporablja za pripravo okusnega črnega kruha. Polnovredno in polnozrnato moko dobimo iz celega zrna z vsemi njegovimi sestavinami. Polnovredne moke ohranijo vse hranljive snovi in naravno aromo žitnega zrna. Te moke so zelo dragocene, vendar jih je zaradi vsebnost maščob potrebno prej porabiti.

Ržena moka je bogata z vitamini in minerali ter prehransko vlaknino, ki ugodno vpliva na prebavo.

Ržena moka se uporablja za peko kruha, ker pa se težje zamesi, jo ponavadi uporabljamo v kombinaciji z drugimi krušnimi mokami. Testo iz ržene moke lahko pečemo šele tedaj, ko ji dodamo kvasilo, z mlečno kislino pripravljeno maso. Dobimo ga v trgovinah z bio živili. Zato ima ržen kruh poln, rahlo kiselkast okus. Testo je temnejše barve, čvrstejše, kruh pa kompaktnejši in bolj nasiten v primerjavi z ostalimi. Prav tako ima daljši rok obstojnosti.
Rženo moko lahko uporabimo tudi za pripravo medenjakov.

Priporočamo sprotni nakup moke, ker je ob tem časovni interval med mletjem moke in zaužitjem čimkrajši. Moko moramo vedno hraniti v hladnem, temnem in suhem prostoru in v za zrak neprepustni posodi. Če moka dolgo stoji, se spreminjajo količine vlage in maščob, ki jih vsebuje. Čez čas postane žarka. Najdlje lahko hranimo belo moko, zdrob, beli riž in škrobnate moke. Če bomo imeli belo moko na hladnem, bo užitna najmanj eno leto. Polnozrnato moko različnih stopenj mletja, ki vsebuje tudi kalčke z olji, naj bi uporabili v dveh mesecih, čeprav je užitna tudi pozneje.

Ekološko pridelane moke so ene izmed tistih živil, ki gredo še posebej v slast moljem in drugim živalicam. Če želiš moko zaščititi pred marčesom, molji in sicer neškodljivi mokarji jo pretresi v steklen kozarec na patent, ali pa shranjuj v kakšni drugi posodi ki jo lahko tesno zapreš.

Povpraševanje

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Polja označena z * so obvezna!

    1. Boštjan Lakner s.p. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.