DOSTAVA SVEŽEGA SADJA, ZELENJAVE IN DOMAČIH IZDELKOV NA VAŠ DOM ALI DELOVNO MESTO TER V PISARNE. Preberi več
JAGODE, 500 g (JGD500g)
Zaradi svoje velike priljubljenosti med sadjem, okusa in barve jagode v mnogih deželah sveta imenujejo »kraljica poletja«.
Ta slasten sadež ni zgolj okusen, temveč tudi zdravilen. Redno uživanje jagod vrača koži sijaj, deluje odvajalno in čistilno ter krepi celoten organizem.
Da jagode niso samo okusne, ampak tudi zdravilne, so vedeli že v antičnem Rimu. Verjeli so, da pomagajo pri melanholiji, omedlevici, vseh vrstah vnetij, pri vročini, vnetnem grlu, ledvičnih kamnih, slabem zadahu pa tudi pri boleznih krvi, jeter in vranice.
Jagode so bogat vir vitaminov in mineralov. Vsebujejo veliko železa, natrija, kalcija, kalija in fosforja ter različne sadne kisline, vitamin A ter vitamine B1, B2 in C. Velja tudi omeniti, da ima sto gramov jagod le 36 kalorij.
Več »Sorta: kleri
V starih časih pa so tudi verjeli, da imajo jagode mistično moč. Ljudje so želeli sanjati o jagodah, saj je bil to dober znak predvsem za mlade dame. Če je jagode sanjala mlada dama, je to pomenilo, da bo imela veliko otrok.
Z jagodami pa so se razvajale tudi pomembne in visoke osebe na Napoleonovem dvoru. Te so se kopale kar v soku svežih jagod.
Strokovnjaki navajajo, da mu značilno rdečo barvo dajejo pigmenti antocianini, ki so hkrati antioksidanti. V našem organizmu naj bi zmanjševali možnost za nastanek črevesnega raka in delovali protivnetno. Uživanje svežih plodov naj bi zniževalo krvni tlak in odvajalo zaloge sečnin.
Raziskave so pokazale pozitivne učinke jagod pri dieti z omejenim vnosom maščob, saj naj bi sadež povečal delovanje hormona-adiponektina, ki ga izločajo maščobne celice.
Hormon spodbuja presnovo, hkrati pa zavira apetit in tudi nadzoruje količino krvnega sladkorja predvsem po obrokih bogatih z ogljikovimi hidrati. Adiponektin vpliva na izgorevanje maščob skupaj s hormonom leptinom, ki vpliva na izgubo oziroma povečanje telesne teže. Ob tem je potrebno upoštevati, da bo takšna dieta učinkovita le, če se bomo ob tem še uravnoteženo prehranjevali.
Jagode kupujemo sveže, za takojšnje uživanje. Do užitja se priporoča shranjevanje v hladilniku. Mogoče je tudi predelava sadja v sokove in marmelade. Priljubljene so pri peki peciv in izdelovanju tort.
Dobro je tudi vedeti, da zamrznjene jagode izgubijo del arome, ker ob zamrzovanju popokajo celične stene.
Povpraševanje
Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.
Polja označena z * so obvezna!
Priporočamo vam tudi
Novice
-
POMLAD in DARILNI BON
07.04.2021
Pri nas diši po pomladi in prvem letošnjemu pridelku. Pri darilih prepustite končno izbiro svojim najdražjim, podarite jim vrednostni bon.Več o ... Vsi zapisi